Ι.Μαρκάκη 10, Καλυκάς - Χανιά 73100, Τηλ.2821096638 , e-mail:lykelveniz@sch.gr

Επίσκεψη στην Πολωνία τον Απρίλιο του 2022 με το πρόγραμμα "On the Shoulders of Giants"

 

Το ΓΕΛ Ελευθερίου Βενιζέλου στην Πολωνία

Το διάστημα από 27 Μαρτίου μέχρι και 2 Απριλίου 2022 το σχολείο μας συμμετείχε στη δεύτερη διακρατική συνάντηση μαθητών και καθηγητών στην πόλη Sucha Beskidzka στην Πολωνία, στα πλαίσια προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «Οn the Shoulders of Giants”. Στη συνάντηση συμμετείχαν 7 μαθητές και 3 καθηγητές και μαζί με την αποστολή από την Ισπανία παρακολούθησαν το πρόγραμμα δράσεων και επισκέψεων που είχε ετοιμάσει το σχολείο υποδοχής.

Το θέμα πάνω στο οποίο δούλεψαν οι μαθητές ήταν “ο αέρας" το οποίο προσέγγισαν μέσω της φυσικής και της χημείας. Εξερεύνησαν τον αέρα και τα συστατικά του, εξήγησαν γιατί τα μπαλόνια πετάνε και δημιούργησαν αερόστατα τα οποία και ανύψωσαν οι ίδιοι οι μαθητές.

Η εβδομάδα, πέρα από τις εργασίες των μαθητών στο σχολείο, πλαισιώθηκε από πληθώρα επισκέψεων και ξεναγήσεων. Την πρώτη μέρα έγινε ξενάγηση στην πόλη Sucha Beskidzka, επισκεφθήκαμε το παραδοσιακό ξύλινο πανδοχείο του 18ου αιώνα, διάσημο για την αρχιτεκτονική και το παραδοσιακό πολωνικό του στυλ και γνωρίσαμε τον θρύλο για τον ιδιοκτήτη του. Στη συνέχεια ξεναγηθήκαμε στο κάστρο της πόλης γνωστό και ως Little Wawel στο εστιατόριο του οποίου δοκιμάσαμε παραδοσιακά πολωνικά πιάτα.

Τη δεύτερη μέρα γνωρίσαμε την πόλη Wadowice, την πόλη που γεννήθηκε ο Πάπας Ιωάννης Παύλος II. Επισκεφθήκαμε την εκκλησία που βαπτίσθηκε ο Πάπας, ξεναγηθήκαμε στο μουσείο αφιερωμένο σε αυτόν και γευτήκαμε το διάσημο γλυκό «Cream cake» που ήταν το αγαπημένο του.

Η επόμενη μεγάλη περιήγηση πραγματοποιήθηκε στα διάσημα αλατωρυχεία Bochnia, ένα από τα παλαιότερα στον κόσμο και Wieliczka (μνημείο UNESCO), όπου περπατήσαμε σε ένα μέρος κρυμμένο από τον κόσμο γεμάτο από παραδόσεις, θρύλους, περίτεχνες δημιουργίες από αλάτι και μοναδικά παρεκκλήσια όπου και διανυκτερεύσαμε σε βάθος 150 μέτρων. Μια ανεπανάληπτη εμπειρία για όλους μας.

Ξεχωριστή θέση στις ξεναγήσεις μας είχε αυτή στην Κρακοβία (μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO). Περιηγηθήκαμε στην παλιά πόλη με τα εντυπωσιακά κτήρια αναγεννησιακού, μπαρόκ και γοτθικού ρυθμού. Επισκεφθήκαμε την κεντρική πλατεία με την εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και τα χαρακτηριστικά δύο κωδωνοστάσια διαφορετικού ύψους και παράλληλα απολαύσαμε τον τρομπετίστα που σημαίνει την ώρα στο ψηλότερο από αυτά, παίζοντας ζωντανά τον ύμνο της Πολωνίας. Εντυπωσιαστήκαμε από τις χειροποίητες ξύλινες κατασκευές και τα παραδοσιακά προϊόντα στη Στοά των Υφασμάτων που άλλοτε αποτελούσε το κέντρο εμπορίου της Ανατολικής Ευρώπης. Δεν παραλείψαμε να επισκεφθούμε το εμβληματικό κάστρο Wawel από το οποίο θαυμάσαμε την πανοραμική θέα της πόλης και τον ποταμό Βίστουλα με τα ποταμόπλοια. Αξέχαστος θα μας μείνει ο δράκος Wawel αλλά και ένα από τα εθνικά σύμβολα της Πολωνίας, η καμπάνα «Sigismund Bell» στον καθεδρικό ναό μέσα στο κάστρο, όπου φυλάσσονται οι τάφοι των πρώτων βασιλιάδων.

Η τελευταία μέρα έκρυβε μια ευχάριστη έκπληξη. Ξυπνήσαμε αντικρίζοντας ένα χιονισμένο τοπίο. Οι μαθητές πηγαίνοντας στο σχολείο για την τελευταία μας συνάντηση και αξιολόγηση του προγράμματος, απόλαυσαν ενθουσιασμένοι το ασυνήθιστο για αυτούς παιχνίδι με το χιόνι.

Κατά τη διάρκεια της κινητικότητας οι μαθητές μας γνώρισαν τον πολιτισμό της χώρας, τους δόθηκε η δυνατότητα ανταλλαγής ιδεών και εμπειριών και δημιούργησαν πραγματικές φιλίες. Οι εικόνες και οι εμπειρίες πολλές και ανεκτίμητες. Ευχαριστούμε τους συνεργάτες μας από τη Πολωνία για τη διοργάνωση και τη φιλοξενία και είμαστε ανυπόμονοι για την επόμενη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στα Χανιά τον Οκτώβριο του 2022.

Οι μαθητές γράφουν

Ήταν μια απίστευτη και αξέχαστη εμπειρία, όχι μόνο γιατί είδαμε όμορφα, ξεχωριστά τοπία και δοκιμάσαμε πρωτόγνωρα φαγητά, αλλά και γιατί γνωρίσαμε και κάναμε φιλίες με νέα άτομα · με τα οποία ήρθαμε κοντά και μας έκαναν να νιώσουμε οικεία, γνωρίζοντας τον πολιτισμό και ζώντας την καθημερινότητα τους. Πιστεύω ότι αυτή θα είναι μια ανάμνηση, που δύσκολα θα ξαναζήσουμε, επομένως, τέτοιες ευκαιρίες δεν θα έπρεπε κανείς να τις αφήνει να πηγαίνουν χαμένες. Μαρία

Η εμπειρία μου στο πλαίσιο του προγράμματος του Erasmus ξεπέρασε κάθε μου προσδοκία. Τα πανέμορφα τοπία σε συνδυασμό με το διαφορετικό και νόστιμο φαγητό και τις σχέσεις που αναπτύξαμε με τα παιδιά που συμμετείχαν, συνέβαλαν στο να έχω υπέροχες αναμνήσεις. Σε μια αγχώδη περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων, το ταξίδι στην Πολωνία λειτούργησε ευεργετικά για εμένα, αφού μου προσέφερε πολύτιμη χαλάρωση και με έκανε να συνειδητοποιήσω πόσο αγαπώ τα ταξίδια και την γνωριμία με νέους ανθρώπους, πολιτισμούς και μέρη. Μου πρόσφερε έτσι την απαραίτητη δύναμη για να συνεχίσω την κοπιαστική προσπάθεια, προσδοκώντας ότι θα μπορέσω να πραγματοποιήσω και άλλα τέτοια ταξίδια στο μέλλον. Επρόκειτο αναμφίβολα για μια μοναδική ευκαιρία που παιδιά σαν εμένα ήμασταν τυχερά και μπορέσαμε να την εκμεταλλευτούμε, αποκτώντας  μια απίστευτη εμπειρία. Αντωνία

Ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για εμένα προσωπικά. Η υποδοχή ήταν φανταστική. Στην αρχή ήταν κάπως περίεργα αλλά σιγά σιγά γνωριζόμασταν με τα παιδιά εκεί και γίναμε φίλοι. Εγώ προσωπικά θα ήθελα να τους ξανασυναντήσω κάποια στιγμή γιατί είναι υπέροχοι όλοι τους και οι καθηγητές που ήταν εκεί φυσικά. Τέλος θα ήθελα να πω ότι ήταν μια από τις ωραιότερες στιγμές της ζωής μου. Απόστολος

Η εμπειρία που προσφέρει το πρόγραμμα είναι μοναδική κι ανεπανάληπτη. Παρόλο που δεν μέναμε σε μεγάλη πόλη απολαύσαμε πολύ  τη διαμονή μας. Μέσα από τις περιηγήσεις  που πραγματοποιήθηκαν γνωρίσαμε τον πολιτισμό και την γαστρονομική κουλτούρα της Πολωνίας. Η υποδοχή και οι οικοδεσπότες ζεστοί και φιλόξενοι. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα!

Ιωάννα

 


 

Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γενικό Λύκειο Ελ. Βενιζέλου - Τηλ.2821096638, e-mail:lykelveniz@sch.gr. Από το Blogger.

Εγγραφές-μετεγγραφές μαθητών ΓΕΛ-ΕΠΑΛ: Οδηγίες προς γονείς ενόψει έναρξης της διαδικασίας

 Υποβολή Υπευθύνων Δηλώσεων από τους γονείς έως τις 22-04-2024 Επιστολή με οδηγίες προς γονείς και κηδεμόνες ενόψει αιτήσεων εγγραφής, ανανέ...

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Πρόσφατες Δημοσιεύσεις

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου