Ι.Μαρκάκη 10, Καλυκάς - Χανιά 73100, Τηλ.2821096638 , e-mail:lykelveniz@sch.gr

Επίσκεψη στην Ιταλία (Μπάρι) τον Οκτώβριο του 2021 με το πρόγραμμα "On the Shoulders of Giants"

 

Το ΓΕΛ Ελευθερίου Βενιζέλου στην Απουλία

Το διάστημα από 28 Νοεμβρίου μέχρι και 4 Δεκέμβρη 2021 το σχολείο μας συμμετείχε στην πρώτη διακρατική συνάντηση μαθητών και καθηγητών στην πόλη Ρουτιλιάνο της περιφέρειας Απουλίας στην Ιταλία, στα πλαίσια προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «Οn the Shoulders of Giants”. Στη συνάντηση συμμετείχαν 8 μαθητές και 3 καθηγητές και μαζί με τις αποστολές από την Ισπανία και την Πολωνία παρακολούθησαν το πρόγραμμα δράσεων και επισκέψεων που είχε ετοιμάσει το σχολείο υποδοχής.

Το θέμα πάνω στο οποίο δούλεψαν οι μαθητές ήταν “η εικόνα (image)”, το οποίο προσέγγισαν μέσω των μαθηματικών (fractals) αλλά και μέσω της λογοτεχνίας, μέσα από το έργο “ H Θεία Κωμωδία” του Δάντη (Dante Aligheri). Στις επόμενες συναντήσεις το θέμα απασχόλησης θα είναι ο αέρας, το νερό και το φώς.

Η εβδομάδα, πέρα από τις εργασίες των μαθητών στο σχολείο, πλαισιώθηκε από πληθώρα επισκέψεων και ξεναγήσεων. Η παλιά πόλη του Ρουτιλιάνο ήταν η πρώτη που ξεναγηθήκαμε και επισκεφτήκαμε το Μουσείο Θρησκευτικής Τέχνης.

Η πόλη του Μπάρι , πρωτεύουσα της περιφέρειας Απουλίας, ήταν αυτή που περιηγηθήκαμε με την βοήθεια ξεναγού, όπου είδαμε το πανεπιστήμιο , το εμπορικό τμήμα, την παλιά πόλη, τη βασιλική του Αγίου Νικολάου (προστάτη της πόλης) όπου φυλάσσονται τα λείψανα του Αγίου και λόγω των ημερών προετοιμάζονταν για τους εορτασμούς(6 Δεκέμβρη) καθώς επίσης και τον καθεδρικό ναό του Σαν Σαμπίνο.

Η επόμενη μεγάλη περιήγηση μας περιλάμβανε τα διάσημα σπήλαια της περιοχής Γκρότε Καστελλάνα, καθώς και τα  παραθαλάσσια θέρετρα Μονόπολη και Πολινιάνο.

Τέλος αυτό που μας εξέπληξε περισσότερο ήταν η επίσκεψη στο μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, το χωριό Αλμπερομπέλλο! Ο οικισμός αυτός με σπίτια από πέτρινες σκεπές σε μορφή τρούλου αποτελεί μοναδικό προορισμό παγκοσμίως! Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε τα φαγητά , όπως τις μακαρονάδες , τις πίτσες και την τοπική σπεσιαλιτέ ‘φοκάτσια’ που ήταν η κινητήριος δύναμη για όλες αυτές τις περιηγήσεις!

Οι μαθητές γράφουν:

Με τα συναισθήματα μεικτά και τις βαλίτσες πλέον άδειες, το επταήμερο ταξίδι στη γειτονική Ιταλία έφτασε στο τέλος του και το ελληνική αποστολή  δε θα μπορούσε να ήταν πιο χαρούμενη. Παραμερίζοντας τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, επισκεφθήκαμε μια χώρα αλλά ουσιαστικά γνωρίσαμε 3 πολιτισμούς μέσω της αλληλεπίδρασης μας τόσο με Ιταλούς όσο με Πολωνούς κ Ισπανούς. Εκείνο που μας εντυπωσίασε πρώτο ήταν το σχολείο κι ακολούθησαν οι άνθρωποι με την φιλοξενία που θύμιζε Ελλάδα. Δοκιμάσαμε αυθεντικό ιταλικό φαγητό, περιηγηθήκαμε σε μικρά όμορφα μέρη, μα το πιο σημαντικό ήταν ότι δεθήκαμε τόσο με ξένα -μέχρι τότε- παιδιά κυρίως όμως, μεταξύ μας. Κοιτώντας πίσω, τελικά οι μικρές στιγμές είναι οι πιο έντονα χαραγμένες στη μνήμη μου, εκείνες που τις νομίζαμε για ασήμαντες όταν τις ζούσαμε. Η δράση αυτή ήταν εξαιρετικά αναγκαία ύστερα από τις αποκλειστικά διαδικτυακές συναντήσεις του προηγούμενου έτους και απέδειξε ότι τελικά δεν είναι ούτε ο προορισμός ούτε και οι μεγαλουπόλεις που κάνουν ένα ταξίδι ξεχωριστό, αλλά η παρέα, οι άνθρωποι, η επαφή, οι δεσμοί και τα τόσα συναισθήματα που γεννά η όλη εμπειρία.

Όλγα

 

Σίγουρα η εμπειρία μας στο Εrasmus δεν μπορεί να περιγραφεί σε μια παράγραφο . Ωστόσο, το μόνο σίγουρο είναι ότι περάσαμε όλοι φανταστικά . Είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε αρκετές πόλεις της Ιταλίας όπως το είναι Μπάρι και το μαγευτικό Αλμπερομπέλλο .Φυσικά γευτήκαμε και την περίφημη Ιταλική κουζίνα με τις αυθεντικές πίτσες , μακαρόνια και τα παντσερότι. Αναπτύξαμε ισχυρούς δεσμούς φιλίας με τα παιδιά από όλες τις χώρες του προγράμματος παρόλο που είχαμε μόνο μια βδομάδα στην διάθεση μας . Το κλίμα ήταν πάντα ευχάριστο , οικείο και φιλικό. Είμαστε ευγνώμονες που είχαμε την ευκαιρία αυτή να συμμετέχουμε στο πρόγραμμα και να ταξιδέψουμε ανεξαρτήτως της κατάστασης που βιώνουμε στις μέρες μας και να δημιουργήσουμε εμπειρίες ζωής .

Ελπίδα

Παρά τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας καταφέραμε να γνωρίσουμε τους διαδικτυακούς μέχρι τότε φίλους μας. Με τα μέτρα προστασίας να τηρούνται συνεχώς αλλά χωρίς να περιοριζόμαστε πολύ, οι μαθητές και των τεσσάρων χωρών,  συμμετείχαμε σε μια εμπειρία ζωής που οπωσδήποτε διεύρυνε τους ορίζοντες μας.

Παρά το γεγονός ότι λόγω των συνθηκών δεν μπορέσαμε να μείνουμε σε σπίτια των ιταλών μαθητών, δημιουργήσαμε ισχυρούς δεσμούς φιλίας και γνωρίσαμε διαφορετικούς τρόπους σκέψεις και χαρακτήρες. Νιώσαμε για μια βδομάδα άνετα σαν στο σπίτι μας, στη γειτονιά μας, ενώ την ίδια στιγμή αντικρίζαμε πρωτόγνωρα για μας πράγματα. Οπωσδήποτε ήταν μια μοναδική εμπειρία για όλους μας!

Αργυρώ

Έχοντας επιστρέψει πλέον στη χώρα μας, τα συναισθήματα είναι μεικτά. Το υπέροχο ταξίδι στην Ιταλία ήρθε στο τέλος του και δεν θέλουμε να το αποδεχτούμε! Παρά τις δυσχέρειες που επικρατούν εξαιτίας του Covid-19 , το πρόγραμμα του Erasmus+ "On The Shoulders Of Giants" διεξήχθη κανονικά στα πλαίσια του εφταήμερου ταξιδιού στο όμορφο Rutigliano της Ιταλίας. Κατά τη διάρκεια της διαμονής μας ήρθαμε σε επαφή με τρεις διαφορετικές ενδιαφέρουσες κουλτούρες. Την Ιταλική, Ισπανική και Πολωνική. Παρά τις διαφορές μας, αποδείχθηκε πως οι ανάγκες μας ταυτίζονται, γεγονός που μας έφερε αμέσως όλους πιο κοντά. Από τη στιγμή που πατήσαμε το πόδι μας στην Ιταλία, οι μαθητές της χώρας μας υποδέχτηκαν με τον καλύτερο τρόπο διευκολύνοντας τη προσαρμογή μας. Όλα ήταν τέλεια. Το ιταλικό φαγητό ήταν καλύτερο απ' ό,τι περιμέναμε, οι περιηγήσεις στα αξιοθέατα του τόπου πραγματικά εντυπωσιακές και η χαρά μας...απερίγραπτη! Αλλά και η επικοινωνία με τους καθηγητές μας ήταν υπέροχη, ζήσαμε μια άλλη σχέση μαθητή-καθηγητή που δεν ήταν απλά η μεταβίβαση γνώσης. Ήταν κάτι πολύ ευχάριστο. Όλο αυτό αποτελεί πλέον μια ανάμνηση. Μια ανάμνηση όμορφη που θα μας μείνει αξέχαστη. Το σημαντικότερο είναι πως δεθήκαμε πραγματικά με τους ξένους μαθητές σε ένα σχετικά μικρό χρονικό διάστημα. Το γεγονός αυτό αποτελεί κιόλας τον κύριο λόγο για τον οποίο η εμπειρία θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη μας. Εν τέλει αυτό είναι το νόημα του Erasmus. Πέρα από τη γνώση να αποκτάς εμπειρίες και φιλίες μέσα από την επαφή με ανθρώπους διαφορετικών κρατών και πολιτισμών. Εμείς το καταφέραμε και είμαστε χαρούμενοι και περήφανοι γι' αυτό! Τα αμέτρητα κλικ φωτογραφιών που βγάλαμε θα μας γυρνάνε εκεί για πάντα!

Στέλιος

Τα προγράμματα erasmus είναι εκπαιδευτικά, δηλαδή έχουν στόχο να μάθουμε πράγματα. Να λοιπόν σε συντομία τι έμαθα:

·         Η Ιταλία είναι πιο κοντά στην Ελλάδα από ό,τι φαίνεται στον χάρτη.

·         Ο Dante ήταν σπουδαίος λογοτέχνης. Έγραψε για την Κόλαση ενώ κατάγεται από τον Παράδεισο.

·         Οι Έλληνες καθηγητές είναι πιο φιλελεύθεροι από ό, τι νόμιζα.

·         Η μακαρονάδα με τυρί και πιπέρι αξίζει.

·         Οι έφηβοι από όλον τον κόσμο μοιάζουν πολύ.

·         Τα ταξίδια αξίζει να τα κάνεις με ωραία παρέα.

Η εμπειρία ήταν υπέροχη και την συστήνω ανεπιφύλακτα σε κάθε μαθητή και μαθήτρια.

Ασημένια

 


 

 

 

 

 

Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γενικό Λύκειο Ελ. Βενιζέλου - Τηλ.2821096638, e-mail:lykelveniz@sch.gr. Από το Blogger.

Εγγραφές-μετεγγραφές μαθητών ΓΕΛ-ΕΠΑΛ: Οδηγίες προς γονείς ενόψει έναρξης της διαδικασίας

 Υποβολή Υπευθύνων Δηλώσεων από τους γονείς έως τις 22-04-2024 Επιστολή με οδηγίες προς γονείς και κηδεμόνες ενόψει αιτήσεων εγγραφής, ανανέ...

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Πρόσφατες Δημοσιεύσεις

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου